Sfântul Nicolae, “Făcătorul de Minuni", vine încărcat cu daruri pentru copii.


În noaptea de 5 spre 6 decembrie, Moş Nicolae vine la geamuri şi vede copiii care sunt cuminţi, lăsându-le în ghetuţe cadoul preferat şi dulciuri. Tot Mosul este acela care pedepsete copiii care nu au fost cuminţi punându-le pe lângă cadouri câte o nuieluşă.

 În dimineata de Sf. Nicolae, copiii găsesc darurile aduse de Mosul în ghetuţele frumos lustruite şi aşezate la uşă sau lângă vatra de la sobă. Moş Nicolae nu se arată niciodată, este foarte discret, lasă darurile şi pleacă. De altfel, povestea darurilor împărţite pe furiş  a început din vechime.
 Se spune că Mos Nicolae a ajutat foarte multă lume, ajută văduvele, orfanii şi fetele sărace la măritat, este stăpânul apelor şi salvează de la înec corăbierii, apăra soldaţii pe timp de  război, motiv pentru care este invocat în timpul luptelor.
Se spune că în nopţile marilor sărbători, când se deschide cerul pentru o clipa, oamenii pot sa-l vadă stând la Masa Împaratească în dreapta lui Dumnezeu. Mos Nicolae împarte în acestă noapte asemănător lui Mos Craciun, daruri celor mici. 

Sfantul Nicolae este unul din cei mai populari sfinţi ai creştinataţii. Datorită multelor minuni pe care le-a săvârsit atât în timpul vieţii, cât şi după trecerea la cele veşnice, el este supranumit şi "Făcătorul de Minuni" (Taumaturgul).

Tradiţia Bisericii spune că Sf. Nicolae s-a născut într-o familie bogată în Parara (Asia Minor). La moartea părintilor săi, Nicolae a devenit preot şi s-a lepadat de toata averea sa, pe care a dăruit-o săracilor şi a plecat în pelerinaj în Palestina şi Egipt.

La întoarcerea acasă, poporul l-a întampinat şi l-a ales Arhiepiscop de Myra.
Deşi o cronica din secolul al VI-lea îl citează printre participantii la Sinodul de la Nicea, există prea puţini istorici care accepta aceasta teorie.

După cum se ştie, Sf. Nicolae este ocrotitorul copiilor, dar totodata el este si ocrotitorul marinarilor, al brutarilor, al fetelor fără zestre, al victimelor sistemului judiciar, etc.

Dintre multele legende care îl au ca erou, cea mai cunoscuta este cea a fiicelor unui om bogat care işi pierduse averea.
Sf. Nicolae a venit într-o noapte şi le-a aruncat pe fereastra trei saci de aur, pe care să îi aibă drept zestre.

Alte binecunoscute minuni săvârsite de Sf. Nicolae sunt învierea celor trei copii omorâţi de un hangiu, salvarea de la naufragiu a unor corabii şi multe altele.

Peste 800.000 de români îşi sărbătoresc onomastica de Sfantul Nicolae. Din totalul persoanelor care poartă aceste nume, aproape 538.000 sunt bărbaţi ( Nicolae, Niculai, Nicusor, Niculae, Nicu, Nicula, Nicoara ), iar restul sunt femei ( Nicoleta, Niculina, Neculita, Nicolina, Nicola ).
Dintre aceste prenume, cel mai raspandit este Nicolae şi Nicolaie, aparţinând unui număr de 353.000 bărbaţi, urmat de Nicoleta, prenumele a 191.000 de femei.

Comentarii

Postări populare