Exersarea energiei din zona ombilicului.


Ombilicul este una din zonele importante ale corpului omenesc. Pe durata cât fătul se afla in burta mamei, el este hrănit prin intermediul ombilicului.

  Energia ce patrunde prin ombilic se duce in mod normal catre zona aflata la jumatatea distanţei dintre cei doi rinichi (zona Mingmen), aceasta zona fiind cunoscuta sub numele de poarta vietii. Aportul de energie catre zona ombilicului întareşte energia primordială, creşte energia dobândită şi recuperează energia consumata prin activitatile zilnice.
Exersarea energiei din zona ombilicului contine mai multe acţuni, printre care si cea de rotire a energiei în jurul ombilicului. Deplasarea circulara a energiei in jurul ombilicului (prin folosirea fortei gândului) permite obtinerea unui cerc de energie sau a unei miscări circulare automate a energiei, ceea ce se dovedeste a fi foarte eficient pentru reglarea energiei din toate meridianele, dar si pentru tratarea afectiunilor sistemului digestiv, al celui cardiovascular s.a.m.d.
   Tehnica se executa in pozitia sezind, trunchiul este drept, barbia este usor retrasa spre interior (nu lasati capul sa cada in fata), virful capului este indreptat in sus. Talpile stau in intregime pe sol si sint departate la o distanta egala cu latimea umerilor, unghiul dintre coapse si gambe este de 90 de grade.
Palmele stau sprijinite pe genunchi, centrul palmelor este indreptat in sus (persoanele care au hipertensiune arteriala sau care au probleme cu inima vor tine palmele cu centrul indreptat in jos), virful limbii in cerul gurii, fruntea este destinsa, pe fata apare un usor suris.

Inchideti usor-usor ochii, indreptati-va atentia catre interiorul corpului.

1) In exersare porniti de la relaxarea corpului:
Inspirati si expirati profund de citeva ori, dupa care relaxati capul, relaxati gâtul, relaxati umerii, bratele, coatele, antebratele, articulatiile palmelor, palmele, degetele. Relaxaţi pieptul, abdomenul, spatele, zona taliei. Relaxati fesierii, coapsele, genunchii, gambele, gleznele, talpile, degetele.
   Relaxati interiorul corpului, organele interne (este suficient sa va ginditi la faptul ca interiorul corpului este relaxat, organele interne sint relaxate), relaxati vasele de singe. In continuare ginditi-va la cea mai buna stare de sanatate pe care ati avut-o vreodata, ginditi-va la momentul in care erati cel mai viguros, la momentul in care ati avut cea mai buna stare interioara. Retrăiţi starile pe care le-ati avut in acele momente.

2) Aspirarea puterii Soarelui prin zona ombilicului:
Vă gândiţi că va aflaţi in mijlocul Universului, stind cu fata îndreptata catre Soare. Fara sa va grabiti contemplati imaginea Soarelui.

Pe inspiraţie imaginea Soarelui pătrunde prin ombilic si se îndreapta spre coloana vertebrala, ajungind la jumatatea distantei dintre cei doi rinichi (in zona Mingmen).

Pe expiratie imaginea Soarelui se indreapta spre ombilic, fara a iesi insa in exteriorul corpului.

Inspirati si expirati in acest mod cel putin 10-15 minute. Practicind aceasta parte a tehnicii este posibil sa intrati intr-o stare de liniste, caracteristica Qigong-ului. Uneori aceasta stare este foarte profunda – este ca si cum ati exersa si nu ati exersa, nu va este foarte clar ce faceti. Uneori nu este foarte clara nici pozitia corpului. Ceea ce se mentine este gândului exersarii – va este clar ca practicati o anumita tehnica, dar este posibil ca din punct de vedere al constientului sa nu mai fie foarte clară reprezentarea mentala. Inconstientul însă lucrează, la nivelul sau se vor produce anumite transformari, în timp el va ieşi catre suprafată.

3) Cultivarea energiei in zona ombilcului:
Asezati palmele in dreptul ombilicului, centrul palmelor suprapus si indreptat spre ombilic, pentru barbati palma stinga este in interior iar dreapta in exterior, pentru femei palma dreapta este in interior iar stinga in exterior.
   Atentia se indreapta catre interiorul corpului, catre interiorul capului, la nivelul mijlocului fruntii (atentia se retrage catre zona denumita cimpul de cinabru superior – Shang Dantian). Contemplind zona aflata in mijlocul fruntii, in interiorul capului, este posibil ca la un moment dat sa percepeti o lumina ce este la inceput mai slaba, dar care in timp (pe masura ce intrati intr-o stare din ce in ce mai mare de liniste) va deveni din ce in ce mai puternica. In situatia in care vedeti o astfel de lumina nu incercati sa o amplificati, importanta este mentinerea starii ce a generat aparitia luminii interioare.
   Dupa citeva minute, atentia coboara prin interiorul corpului catre zona pieptului, acolo unde se afla cimpul de cinabru mijlociu (Zhong Dantian). Fara sa va grabiti, contemplati aceasta zona. Este posibil sa percepeti lumina din interiorul capului scurgindu-se catre interiorul pieptului. La inceput aceasta lumina parca picura, dar in timp ea va curge asemenea apei unei cascade. Nu incercati sa amplificati aceasta lumina. Ea va fi cu atit maiputernica cu cit veti fi mai linistiti, mai impacati, mai fericiti.

In continuare, atentia coboara spre zona ombilicului. Contemplati interiorul corpului, zona ombilicului. Atentia nu trebuie sa fie prea concentrata, observati si nu observati, contemplati si nu contemplati.

4) Rotirea energiei in jurul ombilicului:
Pasul urmator consta in rotirea energiei din zona ombilicului in jurul acestuia. Sensul de rotatie al energiei este diferit la barbati si la femei: pentru barbati energia se va roti in sensul acelor de ceasornic (de la dreapta lor catre in sus, spre stinga, in jos si din nou catre dreapta), pentru femei sensul este cel invers acelor de ceasornic (de la stinga lor catre in sus, spre dreapta, in jos si din nou catre stinga).
   Avind atentia concentrata va ginditi ca energia din zona ombilicului incepe sa se roteasca in jurul acestuia, in sensul specificat. Este important sa rotiti energia prin stratul aflat aproape de suprafata corpului (la nivelul musculaturii abdomenului si al pielii si nu prin straturile profunde din interiorul corpului).
In final, energia se opreste in zona ombilicului. Contemplati un pic interiorul corpului, dupa care deschideti ochii si executati forma de incheiere.

Forma de incheiere:
Deschideti usor-usor ochii, frecati palmele pina se incalzesc si masati fata gindindu-va ca interiorul capului este din ce in ce mai luminos, toate ridurile dispar, pielea este din ce in ce mai fina. Pe masura ce faceti forma de incheiere sinteti din ce in ce mai relaxati, mai fericiti, mai plini de energie.

Masati zona parului cu buricele degetelor, bateti usor capul avind palmele relaxate.
Masati ceafa rind pe rind cu cite o palma, masati urechile de sus in jos si de la exterior catre interior, trageti usor de lobul urechilor in jos. Masati zona umerilor, rasuciti capul spre stinga si spre dreapta de mai multe ori, rotiti capul intr-o miscare cit mai ampla (miscarea barbiei trebuie sa fie cit mai ampla). Bateti bratele de la umar spre palma, pe ambele parti ale bratelor. Bateti partile laterale ale trunchiului si zona rinichilor. Masati zona rinichilor si oasele bazinului. Insistati pina in momentul in care zonele masate se incalzesc.
Bateti picioarele pe toate partile (fata, spate, partile laterale exterioare si cele interioare) de la coapse spre gambe. In final, va ridicati in picioare si va aplecati usor catre in fata si in jos, extinzind coloana vertebrala. Sursa: almeea.com

Comentarii

Postări populare