Caii reprezinta instinct, putere si eleganta, ne inspira si ne infrumuseteaza viata.
Armasar din ferma cai de rasa Ferma Jack |
Au nevoie in primul rand de atentie si ingrijire deosebita. Inainte de a cumpara un cal informeaza-te despre datoriile pe care o sa le ai fata de el. Deoarece acestia au nevoie de hrana si apa la discretie. Copitele au nevoie de atentie speciala cam la fiecare 6-8 saptamani. Trebuie dus anual la veterinar pentru control. Au nevoie de exercitiu regular si de protectie impotriva capriciilor naturii. Trebuie sa-i asigurati un adapost impotriva ploii, frigului, vantului si al caldurii, mai multe detalii aflati de la medicul veterinar.
In lume exista foarte multe specii de cai si de ponei, acestia au dainuit de-a lungul timpului iar oameni i-au domesticit, folosindu-i in munca campului la carat si transportat. Mai tarziu acestia s-au diferentiat in functe de rasa provenienta.
Daca vrei sa stii varsta lor reala, atunci nu trebuie decat sa-i numeri dintii. Aceste animale indragite de peste veacuri nu se aseaza jos niciodata, ei stau doar in piciare, in cazul in care se ajeaza pe jos, consuma foarte multa energie, doar caii bolnavi stau jos pe pamant. .
Calul poate sa merga la pas, la trap sau in galop. Pot avea o singura culoare sau mai multe culori : negru, maro, gri si crem.
Caii reprezinta instinct, putere si eleganta, ne inspira si dau frau liber creativitatii. Putem recunoaste caii dupa caracterul pe care acestia il au: bland si ascultator sau narvas, istet si iute dar si dupa semnele particulare pe care acestia le au ex: Un semn ingust de culoare alba, care coboara pe fata din zona fruntii, se numeste ,"dunga''. Un semn alb, care acopera una sau ambele buze si continua pana la nari, se numeste ,"bot alb''. O pata alba care acopera o mare parte din frunte, intre ochi, si continua mai jos de nas se numeste ,"vapaie''. Un semn alb in frunte se numeste "stea". Sunt considerati fara cusur caii care au o singura culoare si de obicei sunt cei care ajung sa aibe performante in concursurile sportive.
Traiesc in jur de 20-25 ani iau uneori depasesc aceasta varsta cu 5 ani . Calul mascul se numeste armasar, femela se numeste iapa, puiul acestora este manz, femela tanara se numeste manza iar caii micuti de inaltime ponei. Caii ajung la maturitate la 3-4 ani, se hranesc cu iarba scurta si fan iar dintre alimente potrivite lor se numara : orzul, porumbul, ovazul sau alte ceriale. Iapa va fata manzul doar in timpul noptii, astfel fiind ferita de ochii indiscreti. Un manzuc poate sa merga in picioare la doar doua ore dupa ce acesta a venit pe lume.
Calul este un excellent animal de companie, binenteles, pentru cei care isi permit un astfel de lux, el fiind recomandat si in terapii asistate pentru tratarea diverselor afectiuni.
Relatia om-animal din persepctiva terapeutica este foarte buna in combaterea si prevenirea stresului cotidian care este si cauza producerii multor boli, scopul urmarit este acela de a relaxa si binedispune.
Relatia dintre cal si om sustine dezvoltarea emotionala a individului, familiei sau grupului, ghidarea si vindecarea acestora. (Marion B. Williamson).
Compania elegantului animal aduce implinire fizica, psihica si emotionala. Imbunatateste respectul si aduce incredere in fortele proprii. Dezvolta abilitatile verbale si nonverbale. Readuce multa energie pozitiva si idei noi in perspectiva pentru rezolvarea problemelor, acceseaza instinctele primare ale omului si implicit imbunatateste starea de sanatate .
Ramura care se ocupa de autodezvoltarea personala este psihoterapia sau terapia asistata, aceasta stiinta moderna, pe langa terapia alaturi de cal, recomanda in materiile sale de specilitate si alte animale de companie, cum ar fi cainele, pisica etc ., dar punctul forte ramane calul .
Persoanele care trec prin urmatoarele situatii: sunt presate din punct de vedere emotional, au abuzat de unele substante, manifesta lipsa de stima de sine, de incredere si de respect, au dificultati de relationare, vor sa se recupereze in urma unei pierderi importante se pot vindeca mai repede prin petrecerea timpului liber in compania calutului.
Comentarii