Dragobetele, sarbatoarea iubirii si a bunei dispozitii


   Se aproprie ziua indragostitilor la romani si anume, Dragobetele care se tine in 24 februarie.  Daca in urma cu o saptamana si cateva zile o parte au sarbatotit de Valentine ‘s Day iata ca cei care nu au petrecut atunci, au ocazia sa o faca in stil traditional acum,  asa  cum o faceau stra stra bunicii nostri.  
    Pe internet circula zvonul cum ca Valentine’s Day a pierdut din farmec deoarece este prea roz  sau prea americana.   Asta  insa, nu este si parerea mea,  mie imi plac deopotriva  ambele zile ale iubirii si daca fiecare zi ar fi destinata iubirii ar fi perfect.  Atmosfera este simpatica, curg vorbele dulci, declaratile de dragoste acompaniate de inimioare de plus si bomboane din ciocolata.
In fiecare an traiesc ziua indragostitilor ca o adevarata Valentina fermecata, ce vreau mai mult de atat ? Pentru mine e o zi magica si indiferent de varsta pe care o voi avea, voi pastra  Valentine’s Day cel putin in suflet.   Ei bine,  Dragobetele imi place de asemenea, doar e Ziua Indragostitilor la romani.  Cuvantul dragobete vine din derivarea cuvantului drag-dragul din limba slava. Aceasta sarbatoare a iubirii care este cunoscuta in traditia populara nu este trecuta in calendarul crestin ortodox,  ea fiind o sarbatoare traditionala mostenita prin obiceiuri. 
     In ziua de 24 februarie crestinii sarbatoresc : Intaia si a doua aflare a capului Sfantului Proroc Ioan Botezatorul , care in acest an, cade intr-o vineri, iar mai marii bisericii au lasat  dezlegare la peste, oua,  lapte si branza.  Vreau sa mai amintesc ca din urmatoarea duminica se renunta la anumite alimente deoarece se aproprie postul pastelui.

Jumatate om jumatate inger
     In mitologia populara, Dragobete este un tanar chipes cu puteri supra-naturale , un zeu al iubirii, un fel de cupidon de pe meleagurile romanesti , care aduce iubire si voie buna in randul tinerilor. Se povesteste ca acesta ar fi fiul Babei Dochia fiind descris precum un tanar nemuritor, dragostos, frumos si bun la suflet.  Legendele insa sunt multe si marunte.   In popor se spune ca in ziua lui Dragobete animalele si pasarile se imperecheaza iar baietii si fetele trebuie sa glumeasca si ei,  ca doar e Dragobetele.  Astfel, voia buna ii va cuprinde pe cei care glumesc si vor fi dragostosi si indragostiti tot anul.

Sarbatoarea naturii si a fertilitatii.
     De dragobete intreaga natura se trezeste la viata, se asteapta primavara, este ziua inchinata fertilitatii si a fecundarii.  In aceasta zi  flacaii si fetele se imbracau in haine traditionale iar dupa ce ieseau de la biserica mergeau prin lunci si paduri sa caute flori de primavara si se rosteau diverse cuvinte magice, cum ar fi flori de fraga, la toata lumea sa-i fiu draga. Etc 
    Fata se intorcea zburatacind, adica alergand iar in spatele sau o urmarea un baiat care i-a cazut drag iar daca flacaul o ajungea din urma avea dreptul sa o sarute pe tanara, de aici vine si lozinca ca Dragobetele saruta fetele.

    Acum ca sarbatorim Valentine’s Day sau Dragobetele,  tot iubirea e cea la care i se aduc omagii si perioada e destul de apropriata este chiar in aceeasi luna. Intre noi fie vorba, Valentine’s Day e o zi mai emancipata in timp ce Dragobetele vine din traditia strabuna si are si diverse datini un pic cam deplasate.

     Eu sarbatoresc ambele zile pentru ca sunt pentru iubire si imi place sa fiu iubita,  un pic sunt nemultumita deoarece aceasta zi nu exista in calendarul ortodox, dar m-am impacat cu ideea.  Va doresc o zi superba  de Dragobete si iubiti-va mult.  Iar celor care sunt singuri, le doresc sa-si intalneasca jumatatea si sa aiba curajul sa-i fure un sarut asa cum e datina de  Dragobete care saruta fetele.

Vezi pagina de Facebook Alina Dulcev

Comentarii

Postări populare