LEURDA, UN CONDIMENT SANATOS.
Dupa anotimpul rece, in care alimentatia a fost bazata, pe produse din carne si cu carente de legume si verdeata proaspata. Primavara, natura aduce o planta denumita leurda, care mai este numita in popor si ai-de-padure sau ai-ciorasc.
Aceasta planta este una din primele vestitoare ale primaverii, si o putem gasi in padure, in zona de munte, preferand tufisurile si zonele umede si umbroase de foioase : fag, stejar, carpen, incepand cu luna martie, imediat dupa ghiocei.
Pe langa proprietatile detoxifiante si regenerante ale leurdei o alta caracteristica deosebit de importanta este aceia de a curati sangele.
Leurda se poate consuma sub multiple forme:
- Frunzele proaspete se pot consuma primavara, intr-o cura de cateva saptamani, putand fi adaugate si in salate de cruditati, supe, ciorbe, piure, galuste, chiftele, perisoare, cartofi, tocanite de carne, avand rol decorativ cat si condimentar. In mancarea preparata termic leurda poate fii asociata si cu urzica verde.
- Taiate foarte marunt frunzele, se pot consuma ca aperitiv in amestec cu frunze de patrunjel verde, se pot pune pe felia de unt, margarina, branza sau cascaval ras, adaugand cimbrisor, boia de ardei si piper macinat.
- Salata de frunze proaspete, consumata inainte de mesele principale pe tot sezonul de primavara, are un rol evident in oprirea procesului de imbatranire.
- Planta uscata se poate presara in mancarea preferata, impreuna cu condimentele obijnuite.
Fiind foarte raspandita in acest sezon ar fi pacat sa nu profitam de beneficiile pe care le ofera aceasta planta. Daca aveti posibilitatea de a va deplasa s-o culegeti personal din padure nu ratati ocazia, astfel veti avea un weekend minunat in mijlocul naturii. Leurda poate fii gasita si in pietele agroalimentare la micii producatorii, sau la tarani. In general femeile se ocupa de culesul planelor, iar vanzarea la piata le aduce un venit pe perioada veri.
Comentarii