OUA PENTRU SARBATORI
Colorarea oualor pentru Sfintele Sarbatori Pascale a devenit o adevarata traditie, ridicata la nivel de arta printe romani.
Asa cum spune un vechi proverb popular, cate bordeie atatea obiceie, ouale au si ele un ritual de vopsire, in functie de zona din care provin. Astfel ca cetatenii de rand vopsesc ouale de cele mai multe ori cu produse cumparate din comert, la tara insa se practica vopsirea naturala cu diverse frunze sau coji de ceapa. Fiecare colt al tarii are oua frumos vopsite si incondeiate dupa obiceiul strabun, cu diverse modele si figurine geometrice, religioase, patriotice sau cu mesaje de iubire. Viziteaza aici o pagina de Facebook.
Ouale de Pasti au devenit simbolul Sarbatorii Invierii Domnului deoarece se zice ca Maica Domnului a venit sa planga la fiul rastignit, si a asezat un cos cu oua langa cruce, iar acestea s-au inrosit de la sangele care picura din ranile lui Isus.
„De acum inainte sa faceti si voi oua rosii si impestritate intru aducere aminte de rastignirea mea, dupa cum am facut si eu astazi”. Viziteaza pagina Alina Dulcev
Ciocnitul oualor in ziua de Paste este practicata cu mare incredere, ea semnifica sacrificiul suprem, si se zice „Hristos a inviat” si Adevarat a inviat”.
Oul de paste este o adevarata maiestrie, el reprezinta sangele varsat pe cruce, si a devenit simbolul Sarbatorilor Pascale, acesta este incondeiat dupa diverse principii patriotice, morale, estetice, dar si in functie se specificul zonei.
Ouale de Pasti, frumos colorate sunt mandria fiecarui roman, ciocnitul acestora este un prilej de veselie si fericire. Copiii de la sate, in prima zi de sarbatoare merg din casa, in casa vestind Invierea Domnului Isus Hristos. Gazdele primesc micutii cu bucurie iar drept rasplata pentru efortul depus, fiecare primeste cate un ou rosu.
Comentarii