METODE DE ÎNDEPĂRTARE A FIRELOR DE PRISOS
Firele de păr care acoperă intreg corpul uman au dat mari bătăi de cap specialistilor din domeniul estetic. Acestea pot fii de culoare deschisă si pot trece neobservate, dar din pacate de cele mai multe ori cresc dezordonat, lungi si intens colorate atât la barbatii cât si la femeii. Din caza faptului că exista un dezechilibru hormanal minor care se rezolvă prin epilare si se numeste Hipertricoză.
Moduri de indepartare a firelor neestetice :
1. Epilarea chimică – se execută cu creme epilatoare. Acestea sunt extrem de comode si se poate realiza de acasă, nu necesită cunostinţe tehnice deosebite si nu doare. Dezavantajul folosirii este că părul creşte mai repede inapoi deoarece nu este extras din straturile profunde ale pielii ci este macinat de crema epilatoare la suprafaţa pielii. Pentu ca epilarea cu cremă să dea rezultate trebuie respectate instructiunile de folsire si durata timpului. Crema se aplică pe piele cu degetele protejate de o manusă sau cu un aplicator special. Se lasă să actioneze exact cât scrie pe prospect si se intepărtează cu o spatulă de plastic prin răzuire. Apoi se spală zona epilată cu apa calduţă si se aplica un gel sau loţiune post-epil.
2. Aparatele de epilat- sunt foarte eficiente deoarece se pot folosi de acasă, este foarte comod si extrem de rapid. Dar are dezavantajul că nu scoate firele de păr din radăciă ci le rade de la suprafaţa pielii. Aparatele electrice care scot firele din rădăcină sunt eficiente dar foarte dureroase mai ales in zona inghinală si axială.
3. Epilaţia electrică cu electro cauter - se efectuiază de obicei in cabinetele dermo-cosmetice este o metodă radicală, deoarece firele îndepărtate nu se mai refac. Tehnica se efectuiază cu un ac lung si subţire manevrat de estetician, cu care se intră pe lângă firul de păr până la bulb, aici impulsul electic distruge rădăcina iar firul de păr nu se mai reface.
4. Epilaţia cu laser - una din cele mai frecvente metode ale laserului este epilarea definitivă a părului în exces din anumite parţi ale corpului. Inceperea tratamentului se face după un prealabil examen ecografic, care pune, sau nu, în evidenţă existenţa unei deficienţe ovariene. De regulă acestea sunt responsabile de excesul de pilozitate. Atunci cand se constată vreo deficienţă trebuie în primul rând tratată, si dupa aceea se trece la efectuarea epilarii definitive. Raza laser merge de-a lungul firului de păr în pori, până la nivelul radacinii. Impulsul de joasă frecvenţă distruge rădăcina firului de par care se extrage apoi cu penseta.
5. Epilaţia mecanică – se realizează cu ceară calda în cabinetul cosmetic, sau ceara de unică folosinţă care se gaseste si in comerţ. Inainte de epilare se studiază sensul de crestere a firelor si se observa dacă nu există vreo efecţinue dermatologică care ar impiedica epilarea. Fâşia cu ceară se aplică in sensul de creştere al firelor de păr si se extrege cu puţină forţă contrar acestora. Se acordă atenţie soprită zonelor in care cresterea este pe mai multe directii, astfel se va pune fasii pe fiecare sens în parte. La final se aplica spirt si un gel calmant. Deoarece firele sunt scoase din radacină se vor vedea porii deschisi. Dupa epilare pe această zonă timp de două ore nu se foloseste săpunul. Deasemenea in ziua in care se efectuiază epilarea nu se face plajă si nici solar.
- Epilarea axilelor - este extrem de sensibilă la infectiile microbiene si deasemenea reprezintă o zonă de activitate ganglionară. Este interzisă epilarea dacă se constată infectarea ganglionilor, dacă este perioada de sarcină sau alăptare, cand activitatea ganglionară este mai intensă. Se studiază sensul de crestere a firelor de păr si dacă zona nu prezintă si alte dermatite se trece la epilare.
- Epilarea braţelor - deoarece pe mâinii exista mai multe sensuri de crestere se aplica fasii pe toate directiile , pe cot si pe umar se aplica faşii ciculare.
- Epilarea feţei - în această regiune cele mai solicitate parţi sunt : buza superioară, bărbia, zona preauriculară, şi mai rar pomeţii sau fruntea. Pentru epilarea acestor regiuni se aplica tehnică generală de epilat, la extregerea fâşiei de ceară este necesar ca muşchiul să fie susţinut cu o mână. Fiind o zonă sensibilă la factorii microbieni este necesar să se respecre regulile de igienă
- Epilarea picioarelor - dacă se epilează numai gambele faşia se aplică numai de la genunchi în jos, se scoate în sens invers. Pe genunchi se pun fasii circulare, iar pe patrea dorsală se urmareste toate sensurile de crestere a firelor de par, astfel se va pune o faşie pe fiecare directie în parte si se scoate in sens contrar. Si persoanele care au varice se pot epila, dar se va folosi o ceară mai rece iar presiunea de aplicare si de scoatere a faşiei de ceară va fii mai mică.
- Regiunea inghinală - se epilează ultima, ceara nu trebuie să fie foarte fierbinte iar dupa epilare se dezinfecteză si se aplică un gel calmant si un pic de pudră.
Comentarii