RIDURILE: CAUZE ŞI PROFILAXIE
Stilul de viaţă alert si componentele vietii moderne, aerul pe care îl respiram, alimentaţia, mediul in care trăţim, poluarea, radiaţiile UV sunt factorii care acţionează în detrimentul proceselor de regenerare ale organismului. Pielea la fel ca şi celelalte organe din organism este supusă îmbătrânirii, din cauza radicalilor liberii. Cel mai repede se ridează faţa, decolteul şi mâinile. Părtile acoperite de îmbrăcăminte se ridează mai greu. Forma de imbătrânire al tenului nu are întotdeauna o legatură directă cu cea fizică, conform specialistilor din domeniul estetic, ea poate fii prevenită în proportie de 90%. Ridurile apar deoarece elasticitatea pielii este diminuată, ele pot aparea înca de la vârsta de 20 de ani, fiind numite ridurii de expresie, dupa 30 de ani acestea se accentuiază şi apar si cele de sub ochi, dupa 40 de ani apar, ridurile radicale din jurul buzelor si se accentuiază şanţurile nazogeniene. Dupa 50 de ani îmbătrânirea se accentuiază.
Cauzele apariţiei ridurilor
Există o mulţime de factori care acţionează asupra zonelor sensibile. Este bine să cunoastem aceşti factori si să luam măsurile corespunzătoare pentru a-i înlătura. Radicalii liberi sunt adevarate deseuri toxice, ei pot rezulta dintr-un proces de oxidare asemanator cu acela prin care grăsimile râncezesc.
Radicalii liberi sunt intr-o mica parte utili organismului prin distrugerea unor microbi, dar din nefericire ei sunt cauza multor disfunctii ale pielii si a peste 50 din maladii grave cum ar fi cele cardiace sau canceroase.
Un alt factor dăunător pielii este soarele, acesta cauzează ridurile adânci şi petele, dând pielii un aspect tăbăcit şi provoacă spargerea capilarelor.
Îmbătrânirea biologică contribuie intr-un proces de 10% la ridarea tenului şi are o clară determinare genetică, manifestată printr-o lipsă de tonus. Acest proces este mult accentuat, în jurul vârstei de 50-60 de ani si trebuie avută o foarte mare atentie in tot ce inseamna intreţinere cosmetică si fizică, este timpul în care femeia suferă anumite disfunctii hormonale datorate intarii la menopauză.
Profilaxia ridurilor
Este demonstrat stiinţific că persoanele care se ocupă de înfăţişarea lor, îsi păstrează un timp mai îndelungat aspectul frumos, sunt mai sănătoase şi mai energice. Pentru a se reduce cât mai mult procesul de îmbătrânire sunt necesare vitamine, minerale, oxigen, etc., care pot fi găsite atât în alimente cât si in produsele cosmetice. Una dintre cele mai uzuale metode contra îmbatrânirii sunt tratamentele cosmetice în cabinete special amenajate, unde pe langa curăţirea aprofundată a tenului, un rol foarte important în înfrumuseţare îl au masajele şi măştile hrănitoare si hidratante.
Ceramidele sunt grăsimi speciale care au functii protectoare şi care împiedică actiunea nociva care vine din exterior, in comerţ există unele creme cu ceramide.
Fermentii sintetici sunt microelemente care participă la toate procesele biologice care au loc în organismul uman. O dată cu înaintarea în vârstă, puterea de acţiune a fermentilor scade, de aceea este necesară o compensare.
Ceaiul verde este foarte nepreţuit pentru proprietăţile lui de a distruge radicalii liberi, acesta conţine flor şi vitaminne fiind recomandat a se consuma zilnic sera, sau sub formă de comprese aplicate pe faţă.
Oxigenul, hidratant şi regenerator este vital pentru fiecare molecula, din această cauză, îl găsim înglobat in diferite creme pentru a se activa procesul de regenerare al pielii.
Proteinele din soia îndepartează ridurile prin stimularea producerii colagenului în celulele dermice. Indepartează si cearcanele.
Este bine ca femeile dupa frumoasa vârstă de 35 de ani să beneficieze de unele tratamente speciale în cabinetul de cosmentica cu un aparat ce efectuiază, liftingul facial, cu ajutorul unor doi electrozi. Aparatul foloseşte curent de joasă frecvenţă, muschii faciali sunt tonifiaţii iar pielea capă un aspect proaspat.
Chimiochirurgia este o metodă cosmetică de modificare a epidermei şi a straurilor exterioare ale dermului prin utilizarea unor substanţe active, în funcţie de tipul de piele.
Peelingul chimic la care se folosesc în special acizi din fructe sau din extract de lapte.
Din ce în ce mai mult se folosesc injectările pe traiectul ridului, cu diferite substanţe pe bază de colagen , botox, acid hyaluronic şi fibre de aur de 0,1 mm, efectul este unul limitat intre 6 luni si câţva ani.
Practica spune că este mai bine să se prevină apariţia ridurilor iar combaterea lor să se realizeze doar intr-o mică măsură. Ficare tratament de îngrijire şi frumuseţe făcut la momentul potrivit işi spune cuvantul iar efectele benefice sunt vizibile. Opersoană care se îngrijeşte se deosebeste cu mult faţă de celelate persoane.
Comentarii