A fi vegetarian sau semi-vegetarian inseamna sa te respecti pe tine din toate punctele de vedere


Regimul alimentar vegetarian a devenit pentru multi dintre noi un stil de viata, fiind considerat chiar la moda. Nu e usor a se renunta la carne,  mai ales daca aceasta a fost consumata intr-o  perioada lunga din viata.

Respectarea mediului inconjurator si iubirea animalelor este primordiala pentru acestia. Unele persoane nu consuma carne deoarece considera ca aceasta dauneaza  din caura toxinelor pe care le contine dar si din cauza unei digestii mai ingreunate. E bine de stiut ca proteinele joaca un rol important in mentinerea musculaturii si care pot fi inlocuite cu succes cu cele din legume. Natura este foarte darnica cu oamenii, astfel ca in ea se gaseste tot ceea ce este nevoie pentru o alimentaie sanatoasa.
    O dieta vegetariana stricta se numeste vegan. Persoanele care adopta o astfel de dieta nu consuma produse provenite de la animale, ceea ce inseamna fara:  peste, carne de pasare, oua sau produse lactate. 

    Persoanele care se declara lacto-ovo-vegetariene consuma  produse pe baza de plante, oua si lactate (incluzand iaurt, lapte, branza si inghetata).

    Pe langa aceasta dieta mai sunt diete precum cele ovo-vegetariana (in care nu se permite consumul de lapte) sau dieta lacto-vegetariana (nu se consuma oua) sau  semi-vegetarianismul  care se constituie dintr-o dietă bazată pe mâncărurile vegetariene, dar poate include peste sau câteodată mezeluri, precum și lactate sau ouă.

   Motivul alegerii unei astfel de diete poate fi legat de moralitate, religie, cultură, etică, estetică, mediul înconjurător, societate, economie, politică, gust sau sănătate.

     Conform siteu-lui eva.ro in fiecare an se celebreaza saptamana vegetariana care începe de la 1 octombrie şi este sărbătorită de state precum Albania, Australia, Canada, Franţa, Indonezia, Ungaria, Italia, Olanda, Noua Zeelandă, Portugalia, UK şi Statele Unite ale Americii. În România, Săptămâna Vegetariană este celebrata prin proiecţia documentarului "Pământenii", un film despre filosofia acestui stil de viaţă. Documentarul prezintă, prin imagini surprinse cu camera ascunsă, modul în care sunt tratate animalele pentru hrană, modă, distracţie sau experimente ştiinţifice.

    A fi vegetarian inseamna sa te respecti pe tine din toate punctele de vedere, inseamna sa respecti natura si animalele. Lumea este impartita la nivel mondial in ceea ce priveste alimentatia vegetariana si cea bazata pe carne. Fiecare segment are studii facute in acest sens si argumente sunt de ambele parti. Oamenii au conceptii diferite, de exemplu daca stam sa comparam un macelar care transeaza animale sacrificate cu o gospodina vegetariana care taie doar legume si fructe vom face diferenta de personalitate.

    Cat timp nu esti obligat sa omori un animal pentru ca sa-l mananci, nu simti mustrari de constiinta pentru bietele animale. Eu am crescut la tara iar intr-o zi mi-a venit randul sa tai o gaina, imi amintesc si astazi cat am chinuit-o pana i-am taiat gatul. Dar a trebuit sa fac de mancare pentru fratii mei.  De mica am fost miloasa si cand se taia porcul plangeam si eratm tare trista, ma trimiteau de acasa  ca sa nu vad si sa simt sacrificarea lui.

     Eu sunt de parere ca o persoana care a crescut si a trait o parte din viata cu o alimentatie bazata pe carne, legume si fructe ii este foarte greu sa renunte la carne si nu doar din cauza gustului si al mirosului de carne, mititei si piepturi de pui la gratar ci din cauza lipsei de vitalitate. Legumele pot fi foarte bune si sanatoase dar nu vor putea niciodata inlocui  portia de carne a celui care a crescut si s-a hranit cu aceasta multi ani.


 De regula,  cei care consuma carne o gatesc cu diverse legume langa ea,  pentru a obtine un gust mai aparte, asa ca, pentru acestia ar insemna pur si simpu eliminarea din alimentatie a carnurilor si mentinerea legumelor si a fructelor care le aveau deja in alimentaie.
    Pentru ca o persoana sa devina vegetariana este nevoie ca in viata acesteia sa apara ceva nou sau sa-si doreasca altceva de la viata, un exemplu demn de luat in considerare ar fi dorinta de a slabi si de a arata mai bine. O persoana care doreste sa-si schimbe radical stilul de viata poate alege sa devina vegetarian. Astfel, va incepe sa iubeasca si sa aprecieze fiecare fiinta care traieste pe acest pamant.

    Multi considera ca vegetarianismul face parte dintr-o religie, eu sunt ortodoxa si stiu ca in anumite perioade din an dar si in unele zile din saptamana precum lunea, miercurea si vinerea nu se mananca carne, oua, lapte, deci se tine post. Credinta ortodoxa are in dreptarele sale si iubirea fata de animale,  imi amintesc jertfa pe care au adus-o Cain si Abel pe altar in fata lui D-zeu. Cei doi frati au adus cate o jerfa din munca pe care o faceau in fiecare zi. Astfel, unul a adus o  jertfa din roadele pamantului iar celalat a adus ca jertfa un mielut, care a placut foarte mult Domnului. In concluzie inca din stravechi timpuri oamenii cu acordul divinitatii aduceau jerfe de multumire.

     La congresul International al Nutritiei Vegetariene, o conferinta de o importanta majora in acest domeniu, s-au prezentat rapoarte de cercetare incurajatoare referitoare la  dieta predominant vegetariana care are efecte benefice asupra rinichilor si a sistemului nervos in cazul bolnavilor de diabet si ca de asemenea poate rezulta si intr-o pierdere de greutate.


     Deasemanea,  s-a aratat ca, consumul de fructe si legume poate incetini si chiar inversa procesul de imbatranire a creierului precum si a functiilor cognitive si motorii, cel putin la animalele folosite pentru testare.  A reiesit de asemenea ca persoanele mai in varsta care consuma produse vegetariene au in corp un procent mai bun de grasimi si colesterol dar si ca acestea acumuleaza un procent mai mic de acizi grasi (cum ar fi omega-3, un acid gras care protejeaza inima, gasit in uleiul de peste).

Numeroase feluri de mancare preparate in mod normal cu carne pot fi adaptate pentru vegetarieni. 
Exemple:
- pasta primavera
- lasagna vegetariana
- pizza vegetariana
- stir fry de tofu
- kebab din legume
- burrito sau taco cu fasole

    Unele produse vegetariene au acelasi gust ca si cele normale, dar sunt de obicei sarace in grasimi saturate si nu contin colesterol, unele alimente de baza pot fi inlocuite in dieta vegetariana cum ar fi:

- laptele – lapte de soia fortificat, lapte de orez sau de migdale
- untul - pentru sote-ul de legume utilizeaza ulei de masline, apa sau vin in loc de unt. Pentru copt, poti folosi uleiul de rapita.
- branza -tofu (branza de soia)
- oua -in comert exista inlocuitori de oua, facuti din amidon de cartofi. Sau, pentru a inlocui un ou, poti folosi un sfert de ceasca de branza tofu, sau o lingura de seminte de in macinate amestecate cu 3 linguri de apa. Pentru a face o omleta vegetariana, poti inlocui ouale cu branza tofu.

    Regimul vegetarian poate fi benefic sanatatii si echilibrat din punct de vedere nutritiv, daca include toti nutrientii esentiali. Orice tip de dieta vegetariana trebuie sa includa o mare varietate de alimente si un numar suficient de calorii pentru a acoperi necesarul zilnic de energie.

   Pentru cei care iubesc animalele si doresc sa le protejeze prin refuzarea de a manca carne dar si celor care doresc sa devina vegetariani pentru o infatisare mai frumoasa mai ales daca au probleme cu greutatea le doresc mult succes si multa bafta, asa cum ziceam, nu e usor sa renunti la carne, deci veti avea nevoie de multa toleranta pana va veti obisnui.

Comentarii

Postări populare