Amenzi usturatoare pentru parintii care pleaca la munca in strainatate si nu isi lasa copiii in ingrijirea unei rude.

Parintii care pleaca la munca in strainatate si isi lasa acasa copii minori ar putea fi obligati sa nominalizeze o ruda de pana la gradul IV care sa intretina si sa aiba grija de minori pe toata perioada cat ei sunt plecati, se arata intr-un proiect de lege adoptat recent de Senat, care stabileste si amenzi de pana la 10.000 de lei pentru parintii care incalca aceasta reglementare. Totodata, proiectul prevede ca nominalizarea rudei se va face pe baza unui act legalizat la notariat.


Plecarea la munca in Occident a ajuns sa fie un fenomen social de mare amploare cu repercursiuni grave asupra copiilor abandonati acasa, sunt de parere deputatii PDL care au initiat proiectul de lege privind protectia copiilor ai caror parinti sunt plecati temporar in strainatate.

Totodata, deputatii sustin, in expunerea de motive, ca "familia este un reper permanent si fundamental in conditia indivizilor, in manifestarea unor atitudini si comportamente civice si morale, ea fiind unitatea de baza a societatii, care asigura transmiterea obiceiurilor, atitudinilor, valorilor de la parinti, orientand copiii din punct de vedere moral si nu numai".

In acelasi timp, s-a constatat ca plecarea parintilor la munca in strainatate a avut efecte negative asupra copiilor lasati acasa: tinerii sufera de tulburari psiho-afective si de tulburari de comportament, precum consum de droguri si alcool, prostitutie sau abandon scolar.

Astfel, copiii devin, de multe ori, victime ale abuzurilor de natura fizica, sexuala si emotionala, fiind chiar neglijati de persoanele in grija carora au fost lasati.

Cui pot fi lasati in ingrijire copiii?

Pentru a evita astfel de situatii si pentru a stopa extinderea acestui fenomen, initiatorii propunerii legislative sustin introducerea unor obligatii atat la nivelul familiei, cat si la nivelul autoritatilor locale.

Astfel, una dintre prevederile proiectului de lege introduce obligativitatea parintilor, care doresc sa plece la munca in strainatate, dar au copii minori in ingrijire, de a notifica Serviciul Public de Asistenta Sociala (SPAS), cu 30 de zile inainte de a parasi domiciliul.

De asemenea, parintii vor fi obligati sa nominalizeze o persoana, care va avea grija si va intretine minorul in perioada in care parintii sunt plecati. Insa aceasta persoana nu poate fi oricine, prieteni sau vecini, initiativa legislativa stabilind ca doar rudele copilului de pana la gradul IV inclusiv pot fi numiti ingrijitori.

Nominalizarea persoanei care va ingriji copilul va fi facuta in baza unui act legalizat la notariat, prin care ingrjitorul isi asuma responsabilitatea cresterii minorului pana la intoarcerea in tara a parintilor biologici.

"Ingrijitorul" – este apt psihologic pentru a creste un copil?

Proiectul de lege instituie si cateva conditii pe care ingrijitorul trebuie sa le indeplineasca:

Are capacitate deplina de exercitiu si este cu cel putin 18 ani mai mare decat copilul pe care il va ingriji;
Dispune de echivalentul salariului minim brut pe economie;
Nu sufera de boli imobilizatoare;
Este familiarizat cu cresterea unui copil;
In momentul solicitarii ajutorului sau, trebuie sa nu aiba in ingrijire mai mult de 3 copii, cu varste cuprinse intre 1 si 18 ani;
Face dovada unui test psihologic, care denota ca este apt si capabil de a-si asuma responabilitatea cresterii unui copil.Amenzi pentru cei care nu indeplinesc formalitatile

In cazul in care parintii care doresc sa plece in strainatate nu vor indeplini toate conditiile impuse, acestia nu vor avea voie sa paraseasca tara, si, mai mult decat atat, vor fi sanctionati contraventional.

Astfel, daca nu vor anunta SPAS de intentia de a parasi temporar tara si nu vor nominaliza un ingrijitor pentru minorul lasat acasa, parintii risca amenzi intre 2.500 si 10.000 de lei.

Nici personalul SPAS nu va fi absolvit de vina daca procedurile nu sunt urmate corect, astfel ca nerespectarile prevederilor legii vor fi sanctionate cu amenzi, cu desfacerea disciplinara a contractelor de munca, cu retrogradarea din functie, sau chiar cu reducerea salariului de baza cu 10%, pe 3 luni.

Prin proiectul de lege, vor fi implicati actori ai autoritatilor locale: consiliile locale, directiile generale de asistenta sociala si protectia copilului, dar si alte institutii care au contact direct cu minorii, precum unitatile de invatamant (inclusiv gradinitele), care, prin intermediul psihologului scolii, vor sprijini moral copilul, si vor sesiza directiile de specialitate daca observa un comportament anormal al copilului.

Toate aceste prevederi ale initiativei legislative sunt menite ca, in timp, sa asigure protectie copiilor neglijati de propriii parinti, constituind, in aceeasi masura, o propunere importanta pentru dezvoltarea copiilor, se arata in expunerea de motive. In acest fel, se vor respecta o serie de principii care stau la baza unei educatii corespunzatoare a minorilor, printre care principiul interesului superior al copilului si cel al cresterii copilului intr-un mediu familial.

Proiectul de lege a fost adoptat recent de Senat, urmand a fi trimis spre dezbatere Camerei Deputatilor, care este forul decizional.

Aceasta nu este prima initiativa de acest fel, inca din 2008 fiind depuse astfel de proiecte ce vizeaza protectia copiiilor ai caror parinti pleaca in strainatate, insa multe dintre ele au fost respinse de Senat sau de Camera Deputatilor.
sursa: avocatnet.ro



Comentarii

Postări populare