Capsunele si numeroasele sale beneficii

Aceste fructe sunt bogate in vitamine si minerale si au putine calorii. Sunt bogate in atioxidanti foarte utili  organismului si care ajuta in lupta cu radicalii liberi. O portie din aceste fructe (aproximativ 200 de grame) are un aport de 210 mg de potasiu, un mineral care diminueaza riscul de atac de cord sau de atac cerebral.

Capsuna contine, de asemenea, si acid folic - un ingredient esential in producerea celulelor rosii din sange. Deasemenea, fructele proaspete pot fi vandute si sub numele de "complex de vitamine", daca calculam ca ele contin vitamine si minerale precum B2, B5, B6, C, E si K, fier, sodiu, calciu, potasiu, siliciu si, in cantitati mai mici - magneziu, fosfor, sulf, iod, brom si acid salicilic.

In alimentatie, acestea sunt usor de preparat, sunt utilizare frecvent in salate, deserturi, aperitive, prajituri, clatite etc. dar cel mai sanatas este a se consuma crude.

Capsunii se pot utiliza cu succes si in cosmetica naturista in intretinerea unui ten frumos si fara riduri. Astfel, se vor zdrobi 2-3 fructe si se pun pe fata sub forma de masca,  evitand zona ochilor si a buzelor. Masca se lasa sa actioneze 15-20 de minute dupa care se inlatura cu apa minerala. Persoanele cu un ten mai sensibil pot introduce in compozitia mastii un pic de unt, zmantana sau frisca facuta in casa. Tenul gras va folosi doar fructe proaspete si zdrobite in masca.

Mai mult, acest fruct miraculos este un bun calmant si antiinflamator, datorita faprului ca are in compozitia sa acid salicilic (banala aspirina).  Tine racelile de vara la distanta prin canitatea foarte mare de vitamina C si ajuta digestia dificila : consumul a 200 g de căpşuni înaintea fiecărei mese ajută tranzitul intestinal, stimulează activitatea bilei şi grăbeşte digerarea alimentelor. Micile seminţe au un conţinut ridicat de celuloză, care „mătură" toxinele din tubul digestiv.



Comentarii

Postări populare