Mărţişorul, simbol al renaşterii naturii.


    Mărţişorul - micul obiect prins într-un şnur alb-roşu - este un simbol al renaşterii naturii, odată cu venirea primăverii, şi al speranţei, fiind dăruit celor dragi pentru a le aduce mult noroc. 

Primavara isi face aparitia cu primele gingase raze de soare si cu simpaticii ghiocei, indragiti si adorati de toata lumea.

   
Chiar daca suntem in postul Sfintelor Sarbatori Pascale, asta nu inseamna, sa nu primim, cu multa bucurie in suflet, un simbol in forma de martisor alaturi de o masa bogata si copioasa.

    Majoaritatea oamenilor stiu ca mancarea e o binecuvantare iar comportamentul urat si un vocabular pe masura sunt ceea ce defaimeaza personalitatea.

     Apreciez foarte mult persoanele bune la suflet, care primesc primavara ca pe o binecuvantare de la Dumnezeu. Aceasta inseamna bucurie, dragoste, pace si bunatate. Apare o data cu primele raze de soare, cu primele flori, si cu zburdalnicii mielusei. Natura revine la viata iar pasarile cerului sunt jucause si ciripitoare. Viziteaza aici pagina autorului acestui articol.

     Din batrani se stie ca martisorul are multe legende in functie de locul de provenienta. Principala semnificatie a martisorului,  insa, a ramas aceeasi de-a lungul timpului, adica, acela de vestitor al primaverii. 
       
    Se spune că, în vechime, mărţişorul era confecţionat din două fire răsucite de lână colorată – albă şi neagră sau albă şi albastră – şi era dăruit în prima zi din luna martie. Obiceiul mărţişorului este de fapt o secvenţă dintr-un scenariu ritual de înnoire a timpului – primăvara, la moartea şi renaşterea simbolică a Dochiei. 

    Copii sunt cei care se bucura cel mai mult de martisor, printre povestile si basmele din desenele de la scoala, ei sunt pregatiti din timp de catre invatatori pentru 1 Martie. Nu doar o felicitare confectionata cu multa pasiune si cu multa truda conteaza, ci gestul plin de iubire si respect al copilului fata de parinte si apropiatii sai. 

    De 1 Martie femeile si copiii poarta in piept martisoare simpatice. Copiii la scoala isi daruiesc unii altora martisoare si se bucura de venirea primaverii. Martisorul se poarta pe toata perioada lunii martie si se spune ca aduce noroc. 

    In traditia populara romaneasca, snurul martisorului reprezinta impletirea celor 365 de zile ale anului. Rasucirea firului rosu cu cel alb inseamna contopirea dintre iarna si vara, toamna si primavara fiind considerate anotimpuri "de trecere" catre cele doua chipuri extreme ale naturii. 
Vezi  aici pagina de Facebook al autorului.

Comentarii

Postări populare