AFLĂ CUM A REUSIT UN AMERICAN SA-ŞI PLĂTESCĂ DATORIILE.
Esti inglodat in datorii? Un american s-a achitat de creditele de la bancă in valoare de 10.000 de dolari.
Jimmy Collins (SUA) avea anul trecut datorii care pareau sa se multiplice de la luna la luna. Criza financiara i-a afectat serios viata, iar veniturile nu-i mai faceau fata facturilor si utilitatilor pe care le avea de platit. Cu toate astea, el a reusit sa-si achite o datorie de 10.000 de dolari, intr-un an, scrie finance.yahoo.com
Printre carduri de credit si rate auto, situatia lui Jimmy parea fara solutie. Avea trei carduri de acoperit, in valoare de 1.250, 2.500, respectiv 5.000 de dolari. Atunci tanarul s-a decis sa ia masuri. S-a gandit ca singura metoda prin care putea sa-si mai achite din obligatii era sa faca un plan de organizare pe care sa-l respecte intocmai. Asadar, americanul si-a fixat cinci pasi care l-au ajutat sa scape de apasarile financiare.
1. Rezuma-te la strictul necesar
Primul lucru pe care Jimmy l-a facut a fost sa se disciplineze in privinta cumparaturilor. Se gandea la produsele de care avea cu adevarat nevoie si la cele de care putea sa se lipseasca. Astfel s-a limitat la strictul necesar.
De pilda, a renuntat sa-si cumpere cafeaua din oras si a inceput sa o pregateasca singur, acasa, pentru a o savura inainte de a se indrepta spre job. A economisit astfel 4 dolari pe zi, iar totalul a dus la 1.456 de dolari pe an. Cu banii economisiti a reusit sa-si achite unul dintre cardurile de credit in valoare de 1.250 de dolari. Ba chiar i-a mai ramas un surplus, pe care l-a folosit la achitarea unei alte datorii.
Totodata, prepararea pranzului acasa in locul celui comandat la restaurant l-a ajutat sa economiseasca intre 5 si 9 dolari pe zi.
2. Renunta la extravagante
Inainte ca recesiunea sa se instaleze, Jimmy si sotia sa detineau doua masini. Insa, dupa ce efectele crizei economice au inceput sa se faca simtite, veniturile celor doi au ajuns pur si simplu insuficiente pentru traiul de zi cu zi, iar de alte placeri nici nu mai putea fi vorba. Astfel, au renuntat la o masina, alegand sa ramana cu cea careia ii platisera toate ratele. Au economisit astfel 450 de dolari pe luna, adica 5.400 de dolari pe an, ceea ce a insemnat achitarea inca unui card de credit. Adunand si cei 70 de dolari lunari pe care ii plateau pentru asigurarile auto si cei 25 de dolari pe saptamana alocati pentru carburanti, cuplul a agonisit in total 7.540 de dolari pe an.
3. Plateste cash
Filozofia lui Jimmy a devenit aceea a platilor cash. Acesta explica: „Daca nu am suficienti bani lichizi pentru a achita ceva, atunci ma gandesc ca, de fapt, nu am nevoie de produsul respectiv, din simplul motiv ca...nu mi-l permit”. Exact conceptul pe care functioneaza cardurile de credit. Doar ca astfel eviti sa iti faci noi datorii, potrivit lui Jimmy Collins.
4. Nu trebuie sa pari intotdeauna cel mai fitos dintre toti
Un alt sfat pe care americanul il da celor care au probleme financiare este sa se limiteze la lucrurile pe care si le pot permite si sa nu incerce sa epateze in aceste vremuri. Cel putin pana isi revin din punct de vedere financiar.
„Telefonul meu este destept si misto, dar cu siguranta nu este cel mai destept dintre toate. Sigur exista si vor aparea mereu modele mai performante. Atata timp insa cat mobilul meu ma ajuta sa comunic, sa ma informez si sa ma desfasor in conditii optime, nu trebuie sa-l inlocuiesc doar pentru ca nu mai este la moda sau ca un altul mai nou si mai performant tocmai s-a lansat pe piata. In plus, aceasta economisire se ridica la aproape 960 de dolari pe an”, marturiseste Jimmy.
„Cu putin sacrificiu si disciplina, am fost in stare sa-mi achit toate datoriile bancare, ba chiar sa pun niste bani deoparte. Astazi, folosesc cardul de credit doar cand vine vorba sa inchiriez o camera de hotel sau o masina cu care sa ma deplasez intr-un anume loc. Am invatat astfel ca valoarea lucrurilor importante o acordam chiar noi, in functie de preferinte si de ierarhie”, si-a incheiat Jimmy Collins istorisirea. Sursa protv.md
Comentarii