SUNTEM ATENŢI LA CEEA CE CUMPĂRĂM?
Multe persoane se orientează să-şi achiziţioneze produse agroalimentare cultivate şi crescute în Romania, deoarece românul nostru preferă legumele originale de la tară, asa cum cresc natural, si fară modificări sau prea multe chimicale. Şi cine nu ar preferă o roşie cu gustul ei dulce, crud şi usor amărui, de acasă, de la mama din gradină.
Un studiu efectuat recent arată ca 80 % dintre români se opun introducerii organismelor modificate genetic, şi bine fac, produsele ecologice întotdeauna vor fi cele mai bune, si cu cele mai multe vitamine.
Oare atunci când cumpărăm de mâncare ne uităm şi la simboluri? Bănuiuesc că nu ! Reglementările UE impun etichetarea corespunzătoare a produselor alimentare asupra cărora s-a intervenit genetic. Riscul de a consuma alimente ce conţin astfel de organisme modificate genetic creşte atunci când cumpărăm porumb sau cartofi neambalaţi.
Organismele modificate genetic pot fi plante, animale sau microorganisme ale căror caracteristici genetice au fost modificate artificial, în laborator, pentru a li se conferi proprietăţi noi.
In Europa este permisă doar cultivarea anumitor tipuri de organisme modificate genetic, iar includerea lor în hrană se face cu obligaţia de a preciza acest lucru pe etichetă.
Pe site-ul Comisiei Europene se regăseşte lista cu OMG aprobate care cuprinde doar trei tipuri de bumbac (alte trei sunt în curs de autorizare), 20 de tipuri de porumb, trei tipuri de rapiţă, un tip de cartofi (BASF), două tipuri de soia şi un tip de sfeclă de zahăr.
În România, în anul 2010, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului a autorizat doar cultivarea porumbului modificat genetic. Însă, dacă nu suntem vigilenţi, în farfuriile noastre pot ajunge mai multe produse alimentare care conţin OMG.
Comentarii