SĂRBATOAREA SFINŢILOR APOSTOLI PETRU ŞI PAVEL
Astăzi, creştinii ortodocşi îi serbează pe Sfinţi Apostoli Petru şi Pavel, la biserica cu acelaşi hram zeci de bistrişeni au luat parte la Sfânta Liturghie.Vremea a fost prielnică şi a ţinut cu credincioşi, astfel că în faţa sfântului lăcaş dar şi în biserică oamenii s-au adunat să asculte slujba, să pună o lumânare, şi să zică o rugăciune. Petru şi Pavel sunt apostolii pe care Isus i-a iubit foarte mult, de vreme ce pe unul l-a numit piatră asupra căruia se va zidi Biserica iar pe celălalt l-a numit vas ales, care va purta, numele lui înaintea tiranilor şi a împaratului.
Petru a fost fratele Sfântului Apostol Andrei care a adus creştinismul pe teritoriul ţării noastre. Meseria de baza a Sfântului apostol era de pescar, ceea ce îl determină pe Învăţător să îl întrebe simbolic dacă nu doreşte să devină „pescar de oameni”, adică să propovăduiască credinţa adevarată. Supranumit „Apostolul celor tăiaţi împrejur”, Sfântul Petru a dus religia creştină in foarte multe parţi ale lumii, dupa Înălţarea lui Hristos. A fost prigonit de catre duşmanii creştinismului şi pe data de 29 iunie 67 (în timpul domniei lui Nero) a fost crucificat cu capul în jos.
Sfântul Pavel a fost cel mai mare propovăduitor al credinţei creştine, fiind supranumit „Apostolul neamurilor”, deşi la origine era fariseu, avea cetăţenie romană şi făcea parte din rândul celor care îi asupreau pe creştini. Numele său evreiesc era Saul („furtuna”) dar îl va schimba în Pavel („linişte”) în momentul în care, în drum spre Damasc, i se arată Domnul şi îi câştigă pentru totdeauna o credinţă puternică, dar îi ia vederea, pe care şi-o va recăpata în clipa botezului. A fost întemniţat de trei ori pentru acţiunile sale de propagare a creştinismului, pentru ca în final să fie decapitat tot pe 29 iunie şi tot în timpul domniei lui Nero.
Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel vor rămâne pentru totdeauna modele de viaţă, de dăruire, de devotament, de perseverenţă şi de curaj.
Comentarii