Diferenţe foarte mari privind, costul vieţii, între oraşele ţării şi Bucureşti.




 Costul vieţii este cu 2,8% mai redus în Iaşi decât la Bucureşti şi cu 5,7% în Cluj comparativ cu Capitala sau cel puţin aşa, reiese dintr-un studiu publicat de firma de consultanta AT Kearney.

Puterea de cumparare este inegală în orasele româneşti, fapt care determina companiile să abordeze diferit aceste piete, se arată in studiul AT Kearney. 
Costuri semnificativ reduse faţă de capitală sunt în Zalău     (-14%) si Ploieşti (-12%). Cea mai mare pondere (35%) este pentru cheltuielile celor care locuiesc la oras, în cumpărarea alimentelor si plata utilitaţilor (17%). 

Potrivit studiului, deşi în unele oraşe precum Zalău şi Calaraşi alimentele sunt, în medie, mai scumpe cu 7% decât în Bucuresti, hainele, petrecerea timpului liber sau bunurile de uz casnic sunt mai ieftine. De ce este mâncarea mai ieftina în  Bucureşti? Deoarece concurenţa între furnizori, în special hypermarketuri, este mai puternică decat în oraşele mai mici, explica AT Kearney.
 În Bucureşti, veniturile cetăţenilor sunt cu 30 - 50% mai mari decât în alte oraţe din ţară. În oraşele în care costurile vieţii sunt mai reduse, la fel sunt si salariile. De exemplu, salariul mediu în Timişoara este cu 30% mai redus decât în Bucureşti, iar în Călăraşi cu 50%. 

Comentarii

Postări populare