Ceapa şi numeroasele ei beneficii.
Datorită
proprietaţilor ei este indicată atât în uz intern cât şi extern. Ceapa crudă,
folosită zilnic, în orice anotimp al anului, face minuni datorită proprietăţilor
sale de favorizare a sistemului endocrin si capacitîţii sale de aparare a
organismului. Este un stimulent
genaral al sistemului nervos, dar şi un puternic diuretic, antiseptic
şi antiinfecţios. Echilibrează starea de sănătate şi este folosită pentru
amelioararea multor boli.
Extern se poate folosi contra abceselor, furunculelor, întepaturilor de insecte, nevralgii dentare, etc. La fel ca usturoiul şi prazul, ceapa prezintă capacitatea de a acumula seleniu din sol, o substantă protectoare împotriva aparitiei cancerului. Consumul de ceapa (cel putin jumatate de ceapa cruda pe zi) a fost asociat, într-un alt studiu francez, cu o reducere de cel putin 50% a riscului de aparitie a cancerului de stomac, dar si cu o reducere semnificativa a incidenţei cancerului de sân.
Conţine glucite, vitaminele
A, B, C şi E; numeroase oligoelemente precum: sodiu, potasiu, calciu, siliciu, iod,
fosfor, carbon, clor, magneziu, zinc, cupru; uleiuri volatile; lipide;
proteine, în cantitati reduse; acid fosforic si acetic.
Aceasta poate fi consumată ca atare sau în salate de
crudităţi. Desemenea, înainte de a se consuma, poate fii pusă la macerat câteva
ore în ulei de măsline. Salata de ceapă este des consumată lângă supa de
fasole, după ce a fost tăiată felii subţiri şi frecată cu sare pentru a pierde
din iuţime, sau se pune într-o pânză
curată şi se bate bine, astfel se pierde excesul de iute. Este foarte
saţioasă, de aceea mesele de cruditaţi care conţin o porţie mare de ceapa crudă
nu trebuie sa fie prea dese.
Iată câteva tratamente preluate din revista: Formula As
Tulburări de memorie – se tratează cu ceapă crudă, câte 80
de grame (o ceapa mai mare) pe zi.
Depresie – doua-patru linguri de suc proaspăt de ceapa,
administrat dimineata si seara,
Tuse persistenta, tuse convulsiva – se bea decoct de ceapa
cât de fierbinte posibil, îndulcit cu miere.
Litiaza biliara – se iau zilnic 2-3 lingurite de ulei, în care s-a măcerat ceapa,
Bronsita – se iau dimineata, la prânz si seara, cate 2-3 lingurite de sirop de ceapa, în cure de cate 2-3 saptamani.
Adjuvant în astmul bronşic – zilnic se bea un sfert de pahar de lapte fierbinte, în care se pune o lingurita de suc de ceapa şi câteva picături de suc de usturoi.
Litiaza biliara – se iau zilnic 2-3 lingurite de ulei, în care s-a măcerat ceapa,
Bronsita – se iau dimineata, la prânz si seara, cate 2-3 lingurite de sirop de ceapa, în cure de cate 2-3 saptamani.
Adjuvant în astmul bronşic – zilnic se bea un sfert de pahar de lapte fierbinte, în care se pune o lingurita de suc de ceapa şi câteva picături de suc de usturoi.
Precautii si contraindicatii la tratamentul cu ceapa
Ceapa se consuma cu prudenta de catre persoanele cu bolii de
stomac.
De asemenea, este bine ca după administrarea cepei a se consume
o portocala, aceasta reducând mirosul respiraţiei. Pentru a purifica respiratia
se mestecă boabe de cafea, câteva fire de pătrunjel, un mar sau apă de gură. Ceapa
poate fi folosita si in gospodarie. Urmele de degete de pe usi si de pe
ferestre le facem sa dispara frecand cu o ceapa taiata in doua.
Comentarii