Gutuile, fructele cu o mulţime de beneficii.


    Toamna, o cură cu gutui contribuie la întărirea imunităţii, astfel frigul iernii va fi floare la ureche. Consumul a două-trei gutui pe zi are efecte miraculoase asupra organismului, devenind imun contra virozelor respiratorii, deoarece acestea au proprietăţi antiinflamatorii, astringente, analgezice, emoliente, digestive, diuretice, expectorante, tonice. Gutuile  sunt  bogate în  vitaminele  din grupa B, vitaminele C, E, PP şi minerale (calciu, magneziu, potasiu, fier).

   Asocierea tanin-pectina are acţiune favorabilă asupra mucoasei digestive. Antioxidanţii din acest fruct ajută organismul şi reduce apariţia multor boli.

   O gutuie, mâncată dimineaţa, pe stomacul gol,  întăreşte gingiile şi remineralizează dintii, te ajuta să elimini toxinele din organism şi să scapi de oboseală. Gutuia mai are şi proprietati antidepresive. Suferinzilor li se recomandă câte o lingură de dulceată de gutui după fiecare masă. De asemenea, în camera în care doarme bolnavul, e bine să se ţină pe masă două gutui. Compotul de gutui neîndulcit sau o jumătate de fruct mâncat pe stomacul gol calmeaza crampele intestinale.

Reţete din bătrâni Ceaiul din gutui cu puţin zahăr era, încă din cele mai vechi timpuri, un remediu contra tusei si răguselii, iar ceaiul din frunze, in amestec cu flori de tei, e indicat in amigdalite si răceli.

  Zeama din frunze de gutui se aplică pe răni infectate.

  Cu frunze de gutui, mar dulce si cimbrisor, fierte impreuna, se faceau oblojeli celor care sufereau de slabiciune fizica. Ceaiul din frunze uscate se folosea în cazuri de insuficienţă cardiaca şi în boli de ficat.

    Din semintele plamadite in apa se facea un unguent pentru sanii crapati ai femeilor care alaptau.

     O gutuie de mărime potrivită se fierbe timp de 15 minute cu un sfert de lămâie, fară să se adauge zahăr. Se foloseste la spalaturi vaginale sau clisme, dupa strecurare.

   Se face o emulsie mucilaginoasa calmantă dintr-o mâna de sâmburi de gutui pisaţi, maceraţi în jumătate de pahar de apă caldă. Se aplcă împotriva degerăturilor, hemoroizilor, crăpăturii sânilor sau pielii, contra arsurilor, a iritatiilor diverse.
Pentru fisuri ale anusului, sanilor sau pielii se poate aplica suc de gutuie extern.

Contra ridurilor: se lasa sa se macereze timp de 15 zile coji de gutui in putin rachiu apoi se aplica pe fata.

Comentarii

Postări populare