Sfantul Andrei, Apostolul romanilor


    Ziua de 30 nioembrie este sarbatoarea Sfantului Apostol Andrei, originar din Betsaida, inainte de a fi Apostol al Domnului era ucenic al Sfantului Ioan Botezatorul. El s-a hotarat sa-l urmeze pe Iisus Hristos si a devenit „cel intai chemat”, dupa cum aflam din scripturile bisericii. Sfantul Apostol Andrei era fratele Sfantului Apostol Petru.
    Dupa Invierea Domnului, Inaltare si Pogorarea Sfantului Duh, apostolii au tras la sorti fiecare in ce zona sa propovaduiasca credinta. Iar Sfantului Apostol Andrei a ajuns in zona din jurul Marii Negre, aici incluzand si Scythia Minor din acea vreme sau Dobrogea de astazi. 
El s-a retras cu doi ucenici la pestera, de unde a inceput sa propovaduiasca credinta. Apoi a fost in zona Kievului, dupa care s-a intors in Dobrogea. Si pentru ca totul era bine, a plecat la Patras, in Grecia, unde a fost rastignit pe o cruce in forma de X.

Tradiţii de Sf. Andrei, farmece de dragoste si aflarea ursitei

Noaptea Sf. Andrei este una dintre cele mai importante din an, pentru vrăji şi farmece. Cele mai multe ritualuri sînt dedicate atragerii iubirii.

   De pildă, prin ascunderea sub pernă a unui fir de busuioc sfinţit, se crede că se obţine în vis imaginea „ursitului“.

    Pentru „atragerea“ ursitului este mult folosită şi metoda „făcutului cu ulcica“.La miezul nopţii, singură la gura sobei, tînăra întoarce cu gura în jos o ulcică nouă de lut, iar pe dosul vasului lasă să pîlpîie trei cărbuni. În timp ce roteşte ulcica uşor, rosteşte o incantaţie menită să-l atragă irezistibil pe cel iubit.

O altă metodă folosită pentru cunoaşterea viitorului constă în a privi, la miezul nopţii, între două lumînări aprinse, într-un pahar cu apă neîncepută, aşezat pe cenuşă. În mijlocul paharului este lăsată să cadă o verighetă care a fost deja sfinţită de preot prin cununie religioasă şi se crede că în verighetă apare chipul ursitului, dacă este privită intens cîteva minute.

 Unele tinere mai încearcă să îşi vadă viitorul soţ la miez de noapte. Aşezate complet dezbrăcate între două oglinzi, în cameră întunecoasă, cu cîte o lumînare în fiecare mînă, încearcă să privească în oglinda din faţă pentru a vedea imagini reflectate din oglinda din spate. 

Comentarii

Postări populare