31 octombrie, Ziua Internationala a Marii Negre


Foto: pcworld.ro
    Ziua de 31 Octombrie a fost desemnată ca “Ziua Internationala a Marii Negre” în anul 1996 când toate cele 6 tări  riverane: Bulgaria, Georgia, România, Federaţia Rusă, Turcia şi Ucraina- au semnat Planul Strategic de Acţiune pentru Marea Neagră.

 Marea Neagra, are o cantitate mai redusă de săruri decât celelalte mări şi oceane, deoarece în această mare se varsă multe ape curgatoare: Dunarea, Nistrul, Niprul s.a.

Marea Neagra are cel mai mare bazin hidrografic din lume, acoperind o treime din suprafata Europei. În fiecare an, râurile tributare deversează peste 350 km 3 de apa, 85% provenind din cele trei mari fluvii enumerate mai sus..

 ZONA ABISALA este lipsita de viată, sunt prezente numai unele bacterii sulfuroase sau cu rol in descompunerea materiei organice rezultată din organismele moarte.

Legatura cu Oceanul Modial se face doar prin Strimtoarea Bosfor, foarte îngusta, de doar 700 m latime si 70 m adâncime. Deşi adâncimea Mării Negre depăşeşte 2000 m, viaţa marină se desfasoara doar în stratul superior de 150-200 m, adâncime sub care mai traiesc doar bacterii care, consumind oxigenul, au dat nastere celei mai intinse « mari anoxice » sau sărace în oxigen.

Marea Neagra este afectata de activitatile desfasurate de peste 165 mil. de oameni, profund inconştienţi de faptul că ei sunt vinovati de poluarea acestui bazin acvatic, aproape unic, de pe pamint.
Numai în zona de coastă locuiesc permanent 16 mil. oameni, la care se mai adauga 4 mil. de turişti care produc un adevart exod prin staţiunile balneo-climaterice în timpul sezonului estival.

Comentarii

Postări populare