Plăcintă de toamnă cu dovleac.
Cumpăram un
dovleac, îl curăţim de coajă, şi-l mărunţim
prin mixer sau îl răzuim pe răzătoare pe partea cu zimţi mai mari. Punem
compoziţia rezultată într-o cratiţă, mai largă din teflon, pe foc, cu un pahar mare de zahăr şi 3 pliculeţe
de zahăr vanilat. ( se gustă pentru a nu fi prea dulce). Se tine pe
foc, amestecâmd până se
înmoaie dovleacul răzăluit.
Dupa ce
s-a înmuiat îl luam de pe foc, iar dacă are apa îl lăsăm la scurs. Rolul
dovleacului pus pe foc este de-a se
omogeniza cu zaharul.:) si de-a elimina apa J. Dacă totuşi mai este un pic de apă lăsăm compoziţia
câteva minute la scurs.
Se frământă un
aluat din: un iaurt prospăt, 3 ouă, 4 linguri de zahar, apă călduţă, un cub de drojdie,un
pachet de margarină
alimentară şi 1 kg de faină.
Pentru ca aluatul
să crească foarte bine şi să fie pufos şi foarte bun, la gust, trebuie
frământat, în ritm vioi, mai bine de jumătate de oră. Unele gospodine frământă
aluatul de prăjituri, cozonaci sau plăcinte şi două ore, iar rezultatul e pe
măsură.
Nu uita să-l pui la crescut undeva aproape de căldurică,
deoarece creşte mai bine şi vei fii foarte mulţumită.
Pregătim tava, o ungem cu ulei. Dacă coacem
plăcinta în tava aragazului, e necesat, ca aluatul să-l împărţim în două şi să-l întindem în două foi
egale. Aranjăm prima foaie în tavă, turnăm compozitia, finisăm ca să nu fie
denivelări iar deasupra punem, ce-a de-a doua foaie de aluat. O băgăm la cuptor, după ce acesta a fost încălzit în
prealabil pînă la 170 grade. Timp de coacere 30-40 minute
Dacă aveţi un alt fel de tavă pentru copt, puteţi s-o folosiţi, dar aluatul se va împărţi în funcţie
de cât de mare e tava, astfel se pot
obţine două plăcinte de dovleac, sau o plăcintă de dovleac cu trei straturi.
După ce
am scos din cuptor plăcinta se taie în tavă în bucăţi pătrăţoase, se pudrează şi se
aşează pe platoul de servire. Poftă bună!
Comentarii