Plăcintă de toamnă cu dovleac.




    Cumpăram un dovleac, îl curăţim de coajă, şi-l mărunţim prin mixer sau îl răzuim pe răzătoare pe partea cu zimţi mai mari. Punem compoziţia rezultată într-o cratiţă, mai largă din teflon, pe foc, cu un pahar mare de zahăr şi 3 pliculeţe de zahăr vanilat. ( se gustă pentru a nu fi prea dulce). Se tine pe foc, amestecâmd până se înmoaie dovleacul răzăluit.


    Dupa ce  s-a înmuiat îl luam de pe foc, iar dacă are apa îl lăsăm la scurs. Rolul dovleacului pus pe foc este de-a  se omogeniza cu zaharul.:) si de-a elimina apa J. Dacă totuşi mai este un pic de apă lăsăm compoziţia câteva minute la scurs.

   Se frământă un aluat din: un iaurt prospăt, 3 ouă, 4 linguri de zahar, apă călduţă, un cub de drojdie,un pachet de margarină alimentară şi 1 kg de faină.

   Pentru ca aluatul să crească foarte bine şi să fie pufos şi foarte bun, la gust, trebuie frământat, în ritm vioi, mai bine de jumătate de oră. Unele gospodine frământă aluatul de prăjituri, cozonaci sau plăcinte şi două ore, iar rezultatul e pe măsură.
   Nu uita să-l pui la crescut undeva aproape de căldurică, deoarece creşte mai bine şi vei fii foarte mulţumită.

   Pregătim tava, o ungem cu ulei. Dacă coacem plăcinta în tava aragazului, e necesat, ca aluatul să-l  împărţim în două şi să-l întindem în două foi egale. Aranjăm prima foaie în tavă, turnăm compozitia, finisăm ca să nu fie denivelări iar deasupra punem, ce-a de-a doua foaie de aluat. O băgăm la cuptor, după ce acesta a fost încălzit în prealabil pînă la 170 grade. Timp de coacere 30-40 minute

   Dacă aveţi un alt fel de tavă pentru copt, puteţi s-o folosiţi, dar aluatul se va împărţi în funcţie de cât de mare e tava, astfel  se pot obţine două plăcinte de dovleac, sau o plăcintă de dovleac cu trei straturi.

   După ce am scos din cuptor plăcinta se taie în  tavă în bucăţi pătrăţoase, se pudrează şi se aşează pe platoul de servire. Poftă bună!

Comentarii

Postări populare