Gutuile folosite ca "leac" împotriva răcelii.


Gutuia se afla în topul celor mai puternice arme în lupta cu radicalii liberi şi implicit cu îmbătrânirea prematură. Un fruct pe zi ne tine departe de inflamatiile gatului, destul de frecvente in sezonul rece, iar seminţele măcinate au un efect calmant extraordinar în caz de tuse si bronşită. Cu un conţinut ridicat de glucide, vitaminele A, B, C, calciu, potasiu, fosfor, magneziu si fier, gutuile întaresc sistemul imunitar si il ajută să lupte împotriva virozelor respiratorii. .

Infuzia de coji si frunze de gutui, în combinaţie cu mierea de albine, calmează tusea, înlatură răguseala si eliberează căile respiratorii.

Pulpa rasă de la o gutuie, lăsată la infuzat în apă fierbinte, este un excelent remediu în caz de angină, fie că se bea, fie ca se foloseste pentru gargară.

Valoarea nutriţională la 100g fruct

Carbohidraţi - 15,3 g; Zahăr - 12,53 g; Fibre - 1,9 g; Grăsimi - 0,10 g Proteine - 0,4 g; Apă - 83,8 g; Vitamina A - 40 mg; Vitamina B3 - 0,2 mg; Vitamina B6 - 0,04 mg; Vitamin B9 - 8 mg; Vitamina C - 15,0 mg; Calciu – 8 mg; Fier - 0,7 mg; Magneziu - 8 mg; Fosfor -17 mg; Potaşiu - 197 mg; Sodiu - 4 mg; Valoare energetica - 60 kcal (240 kJ)

Comentarii

Postări populare