Te-ai întrebat dacă mănânci sănătos?


   Auzim de multe ori sintagma “mănâncă sanatos”. Avem prieteni, rude, cunostinte care “mănâncă sănătos”? Toată lumea îşi doreste să aibă un stil de viaţă cât mai OK, dar prea puţini stiu ce înseamnă de fapt asta. Unii preferă legumele, altii carnea, unii mănâncă multe preparate în stare naturală, altii apelează la reţete sofisticate.

A mânca sănătos nu înseamnă neapărat renunţarea la carne şi dulciuri şi trecerea pe legume şi fructe, deoarece organismul, are nevoie de mai multe elemente pentru a funcţiona. Toate au importanţa lor în funcţionarea armonioasă a acestuia. Cele trei mari categorii de elemente care furnizează corpului, prin ardere, energie sunt: protidele, lipidele şi glucidele.  Iar pe lângă aceste trei elemente, organismul mai are nevoie de vitamine, minerale şi apă, care sunt preluate din mâncare, indiferent de ceea ce consumăm.
   Ce zici dacă de astăzi începi să mănânci sănătos, adică: alimente bio, legume de grădină şi în general alimente netratate chimic. Redu sarea, foloseste oţet de mere, înlocuieşte zaharul cu miere, dar si asta cu măsură. Consumă carne de maxim 2-3 ori pe săptămâna, fiindcă toxinele rămase în urma descompunerii acesteia, în stomac, îngreunează digestia. Nu mânca pe fugă, la nervi sau la ore târzii.
Mestecaţi bine mâncarea şi nu vă grăbiţi la masă, bucuranţi-vă de savoare. Evitaţi mâncarea când sunteţi stresaţi , stresul poate compromite digestia. Evitaţi să mâncaţi în timp ce conduceţi, munciţi sau la TV. Mâncaţi dimineaţa, metabolismul dvs. poate fi activat cu un mic dejun sănătos. Mâncaţi câte putin, de mai multe ori pe zi, în loc de tipicele trei mese.

Alege o zi din săptămâna, în care să consumi numai fructe si legume nepreparate: în salate, în sucuri, cum vrei tu. Sunt surse incontestabile de vitamine, minerale si sunt recomandate pentru dezintoxicare. Puneţiva în mişcare , nicio alimentatie sau dietă sănătoasă nu dă rezultate fără exerciţii fizice.
Alimentaţia sănătoasă vă umple de energie şi de o stare de bine. Plimbările în pas vioi în natură, la munte, exerciţii în aer liber, practicarea unui sport  sunt foarte benefice. Pentru cei mai tineri mersul la sală este o variantă de a arde caloriile şi de a se relaxa, de asemenea, sauna şi masajele anticelulitice şi de relaxare sunt foarte bune. Învăţând să mâncăm sănătos, învăţăm să traim sănătos!

Comentarii

Postări populare