De ce anume avem nevoie pentru prepararea mustului?

Pentru prepararea unui must delicos, avem nevoie de:

:
1.Struguri proaspat culesi din vita de vie (este de preferat sa facem mustul in aceeasi zi in care am cules strugurii, deoarece strugurii, daca stau mai multe zile, incep sa dea semne de fermentatie, ceea ce va ingreuna obtinerea unui must de calitate si inalterabil)

2.Masina de zdrobit struguri, cu ajutorul careia strugurii sunt zdrobiti
3.Teascul, cu ajutorul caruia se obtine mustul proaspat, prin presarea strugurilor zdrobiti.
4.Un vas, in care se colecteaza mustul din teasc.
5.O damigeana de sticla, in care se va pune mustul preparat

Cum se obtine mustul?
Strugurii proaspat culesi din vita de vie, vor fi zdrobiti cu ajutorul masinii de zdrobit struguri (zdrobitorului), intr-un vas mai mare. Apoi, strugurii zdrobiti, impreuna cu zeama care iese din ei (deci continutul vasului in care au fost zdrobiti strugurii), se vor introduce in teasc, unde vor fi presati. Mustul proaspat care rezulta (de aspect tulbure) se va colecta de asemenea intr-un vas mai mare.
Dupa aceea este necesar sa masuram cantitatea de must obtinuta (sa vedem cati litri de must avem). Pana aici, este acelasi proces ca si la obtinerea vinului.

Cum se prepara mustul?
Ca sa obtinem un must limpede, care sa nu fermenteze pe parcursul iernii, este necesar ca mustul proaspat obtinut din teasc (mustul tulbure) sa fie preparat.

Dupa ce am masurat cantitatea de must proaspat obtinut, vom calcula cantitatea de conservant (benzoat de sodiu) care trebuie adaugata la acest must, tinand cont ca la 1 litru de must proaspat se va pune 1 gram de conservant. Daca mustul este mai dulce, cantitatea de conservant va fi de 700 mg benzoat de sodiu la 1 litru de must. Spre exemplu, la 20 litri de must vom adauga 2 pliculete de 7 grame de conservant.

Atentie! Conservantul nu se dizolva in mustul rece. Tocmai din acest motiv, vom scoate intr-un vas mai mic 2 litri de must, care se va incalzi pana la 60-70 grade celsius (oarecum aproape de temperatura de fierbere, dar sa nu fiarba), iar in aceasta cantitate se va dizolva tot conservantul (calculat la cantitatea totala de must, inclusiv cei 2 litri), amestecand cu o lingura de lemn.

Apoi vom adauga cei 2 litri de must fierbinte (cu conservantul dizolvat in el) la cantitatea de must ramasa si se va amesteca bine cu o lingura de lemn pentru omogenizarea amestecului.
Mustul astfel preparat se va pune intr-o damigeana de sticla curata (spalata in prealabil), si se va lasa cateva zile pana cand mustul se limpezeste, iar la fundul damigenii se vor sedimenta "resturile".
Mustul limpede se va scoate cu ajutorul unui furtun in sticle de plastic de 2 litri sau 1 litru, avand grija sa nu tulburam sedimentul de pe fundul damigenii. Sticlele se vor umple pana la refuz, astfel incat sa nu ramana deloc aer in ele. Daca ramane aer, mustul poate fermenta. Apoi sticlele vor fi bine inchise cu dopuri.
Mustul astfel obtinut se va pastra la rece, la temperaturi joase, spre exemplu intr-o pivnita, unde este racoare si nici nu ingheta.
Observatii:
Mustul tulbure, proaspat obtinut din teasc nu se va fierbe, exceptand cei 2 litri de must care se vor incalzi pentru a putea dizolva conservantul.
Nu se va dilua mustul cu apa. Se va lasa asa cum este stors din teasc. Diluarea cu apa se poate realiza doar in cazul obtinerii vinului.
O sticla cu must, odata inceputa, se va consuma in cel mult 7 zile, fara a incepe concomitent o alta sticla. Daca se lasa prea mult timp sticla de must cu aer, acesta va fermenta. Pentru a putea fi consumat fara sa fermenteze, se folosesc sticle de 1 litru sau 2 litri, si nu bidoane de 5-10 litri. Este mai putin probabil sa bem un bidon de 10 litri intr-un timp scurt fara sa fermenteze, avand in vedere ca bidonul odata inceput, ramane cu aer, iar probabilitatea de a fermenta creste cu trecerea timpului. Sticla cu must neinceputa nu va fermenta, pentru ca nu contine aer. Sursa:.peisajenaturale.ro

Comentarii

Postări populare