Sase moduri de a-ti „intineri“ organismul, daca e mai batran decat in acte...

Mananca sanatos
Medicii ne recomanda acum sa mancam cate opt portii de legume si fructe zilnic, dar si clasicele cinci portii sunt suficiente si ar putea sa-ti preluneasca viata cu doi–trei ani. Adopta un regim modest in grasimi pentru a Tine la distanta colesterolul si bolile de inima.
De trei ori pe saptamana, mananca peste oceanic, bun pentru inima si creier.
Exerseaza, exerseaza...
Pentru asta nu trebuie sa mergi la sala, ci doar sa faci un efort constant de a duce o viata activa. Incearca sa faci zilnic un exercitiu pentru inima: mergi cu bicicleta, alearga, danseaza, mergi la aerobic. Renunta la masina ori de cate ori poti, beneficiile mersului pe jos sunt imense. Inotul e un sport foarte bun pentru toate grupele de muschi si articulatii. Chiar si exercitiul moderat poate sa-si scada varsta biologica cu pana la 3 ani.
Renunta la fumat!
Niciodata nu e prea tarziu sa te lasi de fumat. Renunta acum si prelungeste-ti viata cu ani buni... In Marea Britanie, peste 100.000 de persoane mor anual din cauza fumatului, cea mai frecventa cauza de deces care poate fi prevenit. Si nu uita de fumatul pasiv! Alcoolul in exces accelereaza imbatranirea celulelor, si in special cele ale creierului. Nu bea mai mult de un pahar de vin pe zi (175ml cu 13% alcool), chiar mai putin daca vrei sa fii cu adevarat mai tanara si sa traiesti mai mult...
Mai putin stres, mai mult timp pentru relaxare
Stresul iti poate scurta viata. Cercetatorii californieni sustin ca stresul poate adauga zece ani sau chiar mai mult varstei biologice a unei femei si ar putea fi legat de aparitia bolilor caracteristice batranetii. Oamenii relaxati, destinsi, traiesc mai mult, asadar evita situatiile stresante si ofera-ti mai mult timp pentru detensionare, inclusiv pentru a exersa tehnici de respiratie si relaxare. Aloca zilnic cel putin 10 minute din timpul tau meditatiei si relaxarii.
Verifica-ti mostenirea
Sanatatea parintilor tai este un element important in evaluarea sperantei de viata. Daca exista o boala in familie, exista un risc extrem de ridicat ca si tu sa o ai, la un moment dat. Asta nu inseamna ca nu poti sa-ti micsorezi riscul de boala ereditara, traind pana la adanci batraneti, facand doar cateva mici schimbari in stilul de viata. Urmarindu-ti dieta si greutatea corporala, renuntand la fumat si facand mai multa miscare, poti sa dai ceasul inapoi cu mai multi ani!
Nu uita de dragoste si... sex
Putina dragoste nu strica, mai ales atunci cand poate sa-ti prelungeasca viata. Persoanele care au relatii durabile, pe termen lung, traiesc de obicei cu sase ani mai mult decat prietenii lor singuri. Si sexul iti mentine tineretea. Nu doar prin reglarea nivelului hormonal, dar si a metabolismului, imbunatatirii functiei cardiace, a imunitatii si a functiei cerebrale.
Mai tanara biologic?
Felicitari! Evident, viata ta se incadreaza intr-un registru sanatos. Totusi, nu te lasa purtata de entuziasm spre taramuri mai putin sigure. Pastreaza-ti tineretea, mentinandu-ti treaza atentia. Mananci suficiente legume si fructe? Eviti grasimile si prajelile? Bei suficienta apa? Stai departe de tigari si alcool? Faci suficienta miscare? Nu trebuie sa mergi la sala pentru asta, e mai ieftin si usor sa mergi o ora pe jos, in ritm alert, zilnic. Si programeaza-te la medic pentru controalele de rutina. E mai usor sa previi decat sa tratezi!
Promisiuni anti-imbatranire
VITAMINA D. Cercetatorii londonezi au descoperit ca vitamina D, in combinat ie cu razele soarelui, poate ajuta la incetinirea procesului de imbatranire a celulelor si tesuturilor. Desi expunerea la soare este legata de riscul cancerului de piele, o expunere moderata ar putea avea un efect sanatos.
VINUL ROSU POATE DA TIMPUL INAPOI. Profesorul David Sinclair de la Harvard Medical School a reusit sinteza unor medicamente (STAC) care pot restabili sanatatea. Acestea au trecut de testele de laborator si sunt pregatite pentru studiile clinice. Pe de alta parte, resveratrolul, prezent in vinul rosu, pare sa reduca aportul de calorii si astfel sa incetineasca procesul de imbatranire.
UN CORP NOU NOUT. De fapt, poti fi chiar mai tanara decat crezi! De-a lungul vietii, celulele organismului se redeca innoiesc continuu, contribuind la refacerea oaselor, organelor si a intestinelor si celulelor sangvine! Articol preluat de pe http://www.avantaje.ro

Comentarii

Postări populare