Urmarirea ecografica a persoanelor cu hepatite cronice


Hepatitele cronice virale, cu virusi hepatitici B sau C sau B plus C au risc crescut, fata de persoanele care nu au aceste afectiuni, de a dezvolta cancer hepatocelular adica o forma de cancer care se dezvolta din celulele ficatului. Aceasta forma de cancer este foarte rara la persoanele care nu au o afectiune hepatica dar riscul creste semnificativ la persoanele cu infectii virale hepatitice in special daca afectarea hepatica a ajuns in stadiul de ciroza. Depistat precoce, cancerul hepatocelular are un tratament eficient. De aceea este necesara efectuarea periodica a ecografiei de screening (care vizeaza depistarea precoce a unei boli probabile) la pacientii cu hepatite cronice. In Medicover se poate efectua ecografia de screening cu aparate performante, de catre medici experimentati.

Intervalul la care se repeta ecografiile abdominale superioare de screening pentru depistarea precoce a tumorilor canceroase hepatice este, de obicei, de 6 luni. In hepatita cronica, ecografia poate aduce date privind evolutia defavorabila a bolii spre ciroza hepatica sau ameliorarea aspectului ficatului sub tratament, poate surprinde aparitia sau decompensarea cirozei si este foarte utila in depistarea precoce a tumorilor hepatice.

Daca se descopera aparitia unei tumori hepatice, aceasta se examineaza si prin alte mijloace imagistice cum ar fi tomografia computerizata cu substanta de contrast sau RMN cu contrast, se recolteaza markeri tumoriali care pot da informatii despre benignitatea sau malignitatea tumorii si, daca tumora este probabil maligna, se biopsiaza sau se rezeca si se examineaza la microscop. Numai dupa aceasta examinare microscopica se poate stabili precis caracterul malign (canceros) sau benign (necanceros) al tumorii.

Efectuand ecografii repetate, pacientii cu hepatite cronice pot depista precoce aparitia cancerului hepatocelular si pot beneficia de un tratament eficient. In Medicover, ecografiile se efectueaza de catre doctori inalt pregatiti care beneficiaza de o aparatura performanta.

Dr. Ioan Mihai Greceanu - medic primar in gastroenterologie, medic primar in medicina interna - Medicover Victoriei. Articol preluat de pe: http://www.medicover.ro

Comentarii

Postări populare